VRF/VRV

Het VRF/VRV-systeem is een compleet klimaatsysteem voor koelen en/of verwarmen. Ieder merk heeft zijn eigen term in de markt. Ook wel bekend als VRV.

VRF/VRV staat voor Variable Refrigerant Flow. Dit houdt in dat de hoeveelheid koudemiddel en daarmee de capaciteit, binnen het systeem kan variëren.

Een VRF/VRV-systeem bestaat uit een of meerdere buitenunits en meerdere binnenunits. Met het VRF/VRV-systeem wordt een hoge kwaliteit installatie met een individuele regelbaarheid gerealiseerd en combineert een hoog comfort met een laag energieverbruik.

Alle binnenunits zijn uitgevoerd met een elektronisch expansieventiel. Hierdoor kan elke binnenunit, op basis van het verschil tussen gemeten en gewenste temperatuur, het vermogen individueel per ruimte regelen.
Anders gezegd: De inblaas temperatuur wordt indirect per unit aangepast aan de vraag in de ruimte. De inverter-geregelde (frequentie-geregelde) compressor in de buitenunit kan exact de totale capaciteitsvraag van alle binnenunits leveren. Deze hoogstaande techniek van het VRF/VRV-systeem zorgt voor een hoge C.O.P. / E.E.R.

VRF/VRV-systemen kunnen in verschillende varianten geleverd worden:

  • Koelen OF verwarmen
  • Koelen EN/OF verwarmen
  • Koelen OF verwarmen met watergevoerde buitenunit
  • Koelen EN/OF verwarmen met watergevoerde buitenunit
VRF/VRV